HASZNOS INFÓK BRINGÁSOKNAK

 

Miért is jó kerékpározni?
  2007-01-03
Akik kerékpároznak, azoknak erre a kérdésre minden bizonnyal kapásból sorolnák a praktikus érveket, miszerint zsúfolt nagyvárosban ez a közlekedési mód a leggyorsabb, nem adódhatnak parkolási gondok, a mozgás szabadságát adja, meg hasonlók. Mindez azonban többnyire kevés azon tömegek bringára ültetésére, akik számára ezek nem egyértelmű pozitívumok. Sokkal meggyőzőbb, ha az ember egészségügyi előnyökkel kezd érvelni, valamiért erre talán a laikusok is sokkal fogékonyabbak. Kő András sokat idézett alapmű jellegű „Drótszamár” című könyvének egyik szemelvényében Dr. Árkosy Tiborral beszélget a szerző, aki orvosi szemszögből tíz pontban foglalja össze az előnyöket, íme:
    Tovább

Kerékpár és kerékpáros kötelező és ajánlott felszerelése
  Kötelező felszerelés

Fehér színű első lámpa
Piros színű hátsó lámpa
Egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverő (prizma)
Két, egymástól független fék
Csengő
Borostyánsárga színű küllőprizma legalább az első keréken
Fényvisszaverő ruházat (csak lakott területen kívül, ha éjszaka van vagy rosszak látási viszonyok)
Ha a kerékpáros sisakot visel és utast nem szállít, lakott területen kívül max. 50 km/h sebességgel haladhat (ugyanitt sisak nélkül csak 40 km/h a megengedett maximális sebesség.)
    Tovább

KRESZ-módosítások 2010 – pontosan mi változott?
  A KRESZ 2010. január 1.-én életbe lépett módosításainak jelentős része kerékpáros témájú. A következőkben – a teljesség igénye nélkül – összefoglaljuk a fontosabb változásokat:
    Tovább